ponedeljek, 13. april 2015

Na svoji zemlji, svoj gospodar!

Kaj menite, koga ta naslov še najbolj slikovito opisuje? Lahko bi ga izrazili tudi malo drugače, recimo »naša zemlja, zemlja neomejenih priložnosti«! Ali pa »le trud in zaupanje vase daje uspehe«! No, sedaj ste spoznali 'trajbaška« neoliberalistična gesla, ki k nam na vse načine vdirajo v naš miselni svet, tudi skozi 'teorije o blagodeti podjetništva', pa dejstva o svobodi 'prekernega dela', ki je v bistvu najvišja stopnja svobode. Saj ko ti je delaš, če pa ti ni, si vzameš 'fraj'! Mimogrede, o tem pravkar teče tudi beseda v Studiu ob 17. ampak tam sodelujoči niso tako navdušeni nad statusom 'svojega gospodarja', kot jaz.

Znana antropologinja je zapisala »...ljudje še niso dojeli, to pa zato, ker mislijo, da gre pri slovenski krizi za začasno stanje, ki bo minilo... Ne vem, kako dolgo bo še trajala ta iluzija o prehodnem stanju oziroma iluzija, da nas je osamosvojitev odrešila česarkoli. Res je namreč nasprotno: če smo bili kdaj blizu zahodnim kapitalističnim družbam, je bilo to ob koncu socializma, zdaj se že petindvajset let od tega stanja oddaljujemo...«!

Kako hudo narobe razumljena je bila. Nekdo je v komentarju celo zapisal: »...Človek, ki v 21.stoletju govori o dezindustrializaciji je nepismen. Strokovnjak, predvsem antropolog pa, ki ne razume sprememb novih orodij informacijsko-komunikacijske dobe je pa očitno debil...«! Kakšna neverjetna lahkotnost razmišljanja? Najprej sem sam pri sebi dejal, no potem pa sem tudi sam 'debil in nepismen'. Zakaj? Zgolj zato, ker že nekaj let opozarjam, da se celotna Evropa preoblikuje, da se osnovne primarne industrijske dejavnosti koncentrirajo v nekaj razvitih zahodnih državah, sekundarne in terciarne dejavnosti pa se selijo na evropsko obrobje.

Torej, priča smo nekemu procesu, ko se servisne ali če hočete spremljevalne dejavnosti (pomožne) ne pojavljajo kot neka pahljača v gospodarstvu vsake države in s tem zapolnjujejo različnost trga dela glede na možnosti zaposlovanja. Ne, sposobno kadre se vleče iz okolja matičnih držav, hkrati pa se v teh državah pojavlja skorajda »preobilje« ponudbe na področju storitev. Verjetno tudi ni potrebno posebej razlagati, kaj to pomeni na nacionalne ekonomije, za povprečja plač, za posledice, ki jih ta nižja povprečja povzročajo na možnostih javnega sektorja in podobno!

Z vsemi temi, resnično hudimi posledicami se opravi na lahkoten, da ne rečem, nepremišljen način z oznako »o nepismenosti« in kar je še posebej problematično »o debilnosti«! Sami si režemo korenine s takšnim početjem, sami si zapiramo vrata v Evropo enakopravnih narodov in sami potiskamo od sebe perspektivo za bodočnost, ki si jo gradijo nekatere države v EU. Evropski vlak pelje, mi pa smo na postaji in gledamo v njegov zadek!


5 komentarjev:

  1. Ko so sanje dosanjane!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hmmm .. brez zamere, prosim.

    Pa si ti gotov, da razumeš kaj se v resnici dogaja? Namreč .. zelo pogosto imam občutek, da od dreves ne vidiš gozda.

    Namreč - ti stalno pišeš o posameznih primerih (tem ali onem bolnem drevesu - če želiš), občasno morda o dveh, redkeje treh povezanih primerih Tule si precej presegel običajno opisovanje situacije, pa še vedno ni to celosten opis.

    Gre namreč za precej bolj zapleteno situacijo, kot je videti iz gozdnih tal ali samo v Butalah. Res je veliko zadev narobe, politiki delajo napako za napako, gospodarstveniki se ne znajdejo več, birokrati mislijo, da bodo z gorami predpisov in zakonodaje rešili svet, militaristi se panično trudijo prodajati gore orožja in netijo vojne po celem planetu. A si opazil, da ŠE NIKOLI ni bilo toliko vojnih žarišč kot jih je danes? Ne samo toliko . trenutno jih je najmanj 5X več kot pred nekaj leti .. da ne primerjam to s situacijo pred 20 leti.

    KAJ nam to govori?
    Ob vsaki drastični družbeni spremembi, kot je nekoč bila industrijska revolucija in je danes robotska (saj je informacijska praktično mimo) je cel planet popolnoma zmeden - nihče, pa naj bo še tak genij, ne zna napovedati kaj nas čaka v bodočnosti. Planiranje postane popoln nesmisel, nove zakonodaje se kažejo za napačne ... a' bi lahko katerikoli gospodarstvenik napovedal pred pol leta, da bo ruski rubelj danes najbolj iskana in najhitreje rastoča valuta? NE! Ne bi mogel ..

    Torej - ja .. tole zmedo zmedeno reševati in pisati nekakšne prognoze je precej nehvaležen posel. Hvala bogu, da je tega toliko, da ljudje večinoma pozabijo včerajšnjo udarno novico in potem tudi take napovedi in razne kritike v dnevu ali dveh prekrije prah pozabe. In se zaradi tega nihče več ne sekira.

    Včasih smo rekli; da nas kaka zadeva briga kot lanski sneg - danes bo pa treba to časovno skrajšati na kak mesec - recimo: "Briga me kot dež prejšnjega meseca."

    Torej kakorkoli: družba se je v celoti in na celem planetu znašla v popolnem kaosu - nič več ne deluje - ne kapitalizem, ne socializem, ne diktature .. vse se spreminja in NIHČE ne ve kaj bo.

    Upajmo, da bodo Butale imele srečo .. kot trdi Zzzzjka in tisti pregovor o neumnem kmetu ... in se bodo izvlekle relativno v redu glede na ostale dele sveta. Kaj več kot tako upanje, pa si ne drznem napisati.

    Na koncu še enkrat: ne zameri mi, če sem direktno povedal, kje se mi zdi, da delaš napake.

    Lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jure, se opravičujem, toda jaz se le držim nasveta mojega psihiatra, ki mi vedno pravi "Kolega magister, raje napišite blog vedno, ko vas prime, da bi komu...!"

      Vidiš, vse je le terapija, nič resnega!

      Izbriši
  3. Ida M.Ja, takle mamo.Vsak po svoje si razlaga pravice in si jih jemlje, kot sveže žemljice.Nimam fakultete, še srednje šole nimam dokončane ker je bil oče pijanec ,mati pa nam je zgodaj umrla.Ni to bilo 100 let nazaj .Bil pa je komunist in zato je vsakdo zamižal, rekoč, saj mu je težko, vdovcu s tremi otroci.Zato mi grejo vsi ki govorijo o zlati preteklosti na keks.Še bolj me motijo raznorazni govorniki, ki govorijo in govorijo, pa nič ne povedo, še manj pa kaj pametnega storijo.futrajo nas z raznimi frazami, nekakšnim dokazovanjem samega sebe, vsi so pametni in nihče nič kriv.Slovenčki smo se pa navadili kimat,jemljejo nam pravice (do dela, do ustreznega zdravljenja,do pravične pokojnine),in mi?? En velik NIČ. v genih imamo ponižnost, skromnost ,in vse kar premoremo je fraza :saj bo boljš, je ta pa ta rekel na TV!!!!! kdaj se bomo zbudili ,udarili po mizi in rekli:DOVOLJ.Vsi nimamo svojih psihiatrov, zato se v narodu začenja nabirati jeza in ko bo žakelj poln, bo tako počilo, da bo hudič.toliko, čeprav se bojim, da sem nekje izgubila rdečo nit.lep dan še naprej.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Se strinjam Ida. Mi še dnevnika nismo sposobni spraviti v okvir 30 minut. Radi pa bi urejali državo

      Izbriši